Studiul reprezintă baza viitoarelor cercetări pentru realizarea combinaţiilor de medicamente ce ar putea produce acelaşi efect şi în cazul mamiferelor, scrie MedicalXpress.
„Multe ţări din lume se confruntă cu probleme asociate îmbătrânirii populaţiei. Dacă putem descoperi o cale de prelungire sănătoasă a vieţii şi de amânare a îmbătrânirii, am putea contracara efectele negative ale unei populaţii îmbătrânite, fapt ce ar aduce ţărilor atât beneficii economice, cât şi medicale”, a declarat dr. Gruber.
Echipa lui Gruber a încercat să descopere la ce nivel poate fi prelungită speranţa de viaţă sănătoasă prin combinarea medicamentelor ce atacă anumite tipare ce afectează speranţa de viaţă. De exemplu, medicamentul sirolimus este momentan administrat în urma transplantului de organe pentru prevenirea sistemului imunitar al corpului de a respinge organul transplantat, însă testele anterioare au arătat că medicamentul extinde speranţa de viaţă a multiplelor organisme, inclusiv viermii C. elegans, musculiţelor de oţet şi şoarecilor.
Credit foto: Dr Jan Gruber
Echipa a administrat o combinaţie de doi sau trei compuşi ce atacă diferite tipare asociate îmbătrânirii în cazul viermilor C. elegans. Rezultatele au arătat că două combinaţii a câte două medicamente au extins speranţa de viaţă a viermilor, iar în combinaţie cu al treilea compus aproape a dublat speranţa de viaţa. Efectele sunt mult mai mari decât cele obţinute în alte studii de acest tip.
Tratamentele nu au prezentat niciun efect advers asupra sănătăţii viermilor. De asemenea, cercetătorii au descoperit că în cazul tuturor vârstelor, viermii trataţi au fost mai sănătoşi şi au trăit mai mult.
Acesta este un punct important de dezvoltare al unei terapii împotriva îmbătrânirii oamenilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: